OSTROPEST PLAMISTY


W dzisiejszych czasach coraz częściej zauważalne jest zainteresowanie naturalnymi produktami leczniczymi ze względu na zbyt silne skutki uboczne leków chemicznych. Sama stronię od zwykłych tabletek na ból głowy i staram się sięgać po nie w ostateczności. Kilka lat temu czułam się mocno osłabiona, miałam zaburzoną koncentrację i czułam ciągłe zmęczenie. Myślałam, że było to spowodowane ugryzieniem kleszcza, którego na szczęście zauważyłam i został skutecznie usunięty. Obawiałam się boreliozy, więc zrobiłam badanie krwi, które wykluczyło moje podejrzenie. Mimo tego udałam się do lekarza ze swoimi objawami i ku mojemu zdziwieniu pani doktor okazała się kompetentną kobietą i zamiast przepisywania mi tony lekarstw zaleciła mi zamianę spożywania produktów z mąki pszennej na różnego rodzaju kasze, a także poleciła spożywać codziennie rano łyżkę ostropestu plamistego :) Okazuje się, że surowiec ten ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.

Co to jest ostropest plamisty?

Ostropest plamisty jest to mleczny oset, który jest jednoroczną rośliną należącą do rodziny astrowatych o budowie morfologicznej zbliżonej do ostu. Najbardziej widoczną cechą ostropestu są liście pokryte różnorodnymi, białymi plamami.



Surowcem ostropestu są dojrzałe owoce, pozbawione puchu kielichowego. Nasza roślinka kwitnie od końca czerwca do połowy sierpnia, a jej owocem jest ciemna, duża niełupka otoczona żółtoszarym puchem lotnym umożliwiającym rozsiewanie. Niełupki zaliczane są jako owoce pojedyncze, które powstały z jednej zalążni. Są suche i niepękające. Owoce ostropestu są materiałem siewnym. Są różnej wielkości, kształtu, koloru, jak również możliwości kiełkowania. Owoce ostropest mają w sobie dużo tanin - stąd ciemna barwa. 

Występowanie

Naturalnie ostropest plamisty występuje w basenie Morza Śródziemnego, od Półwyspu Pirenejskiego aż po Iran, również na Maderze, Wyspach Kanaryjskich, w Północnej Afryce oraz Azji Zachodniej i Środkowej. W formie dzikiej występuje w środkowej i południowej Europie, Australii i w Azji Mniejszej jak również w Afryce, Nowej Zelandii, Ameryce Północnej i Południowej.

Ostropest plamisty pozyskiwany jest z upraw w krajach południowej i środkowej Europy, Ameryki Północnej i Południowej oraz Australii.
W Polsce uprawy ostropestu zapoczątkowane w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku znajdują się w centrum i na północy.


Co zawierają niełupki ostropestu?

  • kwercetynę
  • histaminę
  • tyraminę
  • fitosterole
  • garbniki
  • śluzy
  • kwasy organiczne
  • związki mineralne (ok. 5%)
  • wodę (do 7%)
  • witaminę C i K
w skład materiału zapasowego wchodzą przede wszystkim:
  • olej (kwas linowy i kwas oleinowy) (18-31%)
  • białko (podstawowy aminokwas białka to kwas glutaminowy) (25-30%)
  • cukry (37,7%)
  • błonnik (4,5%)
  • sterole (0,63%)

SYLIMARYNA

Najważniejszym składnikiem surowca jest kompleks flawonolignanów, który nazywany jest wspólną nazwą - SYLIMARYNA. Stanowi ok. 1,5%-3% surowca roślinnego.

Wpływ sylimaryny na organizm

Wpływ na wątrobę

  • dezaktywacja wolnych rodników oraz zwiększenie biosyntezy glutationu w komórkach, co powoduje hamowanie procesu peroksydacji lipidów
  • poprawa zdolności regeneracyjnej komórek wątroby
  • zmiana budowy i uszczelnianie błony komórkowej hepatocytów, co zapobiega wnikaniu do komórki ksenobiotyków, w tym silnych trucizn, np. toksyn zawartych w grzybach typu Amanita
  • poprawa stanu chorych na chroniczne oraz ostre zapalenie wątroby i osób z marskością wątroby
  • sylimaryna spowalnia replikację jednego ze szczepów wirusa HCV w komórkach raka wątrobokomórkowego
  • działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe 

  Wpływ na nerki

  • stymuluje biosyntezę białka DNA, szybkość proliferacji komórek oraz aktywność dehydrogenazy mleczanowej w komórkach nerkowych
  • zmniejsza uszkodzenia nerek przez cytostatyki albo zapobiega tego typu szkodzeniom
  • chroni nerki przed uszkodzeniem popromiennym

  Wpływ na skórę

  • hamuje kancerogenezę komórek skóry indukowaną promieniowaniem ultrafioletowym B (UVB)
  • powoduje cofnięcie uszkodzeń DNA spowodowanych UVB oraz rozwoju raka skóry
  • sylimaryna z uwagi na działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne ma zastosowanie w  kosmetologii jako dodatek do filtrów UV, w terapii trądziku różowatego, w preparatach przyspieszających proces gojenia ran (przede wszystkim u diabetyków)
  • rozjaśnia skórę i włosy
  • przyspiesza gojenie ran w wyniku oparzeń 

Wpływ na układ nerwowy

  • działa antyoksydacyjnie i neuroprotekcyjnie
  • działa przeciw amnezji, zaburzeń pamięci, chorobie Alzheimera czy stwardnieniu rozsianemu

Wpływ na laktację

  • wyciąg z ostropestu pobudza laktacje zarówno u zwierząt jak i ludzi. Ekstrakt z owoców ostropestu powoduje wzrost poziomu prolaktyny w organizmie matki. Prolaktyna jest to hormon odpowiedzialny za produkcję mleka w organizmie. 

P.S. W szpitalu po urodzeniu Kornelci miałam zapas oleju z ostropestu właśnie w celu prawidłowej laktacji. W szpitalu, wiadomo, stres i mniej komfortowe warunki niż w domu powodują, że pokarmu u kobiet po porodzie jest zbyt mało. Dlatego warto mieć wspomagacze. Ostropest jest tutaj dobrym produktem :)

Działanie przeciwnowotworowe

  • ekstrakt z ostropestu hamuje mnożenie się komórek rakowych
  • ekstrakt z ostropestu zapobiega rakowi m.in. prostaty, pęcherza, jajnika, płuc oraz piersi
  • sylimaryna hamuje proliferację komórek raka jamy ustnej
  • sylimaryna działa ochronnie na komórki skóry i zapobiega powstawaniu czerniaka
  • sylimaryna może być stosowana razem z innymi lekami przeciwnowotworowymi w celu uzyskania lepszych wyników

Działanie przeciw cukrzycy

  • sylimaryna ma wpływ na glikemię, obniża poziom trójglicerydów we krwi, poprawia komórkową oporność na insulinę oraz indukuje odbudowę komórek beta trzustki, przez co może być wykorzystywana w terapii cukrzycy.

Jak spożywać ostropest?


Skoro już tyle wiemy o tej roślinie to teraz pytanie: Jak ją spożywać, żeby skorzystać z jej wspaniałych właściwości? Otóż najlepiej nasiona samodzielnie zmielić i spożyć 1-2 łyżki dziennie. Ważne jest, żeby zmielić taką ilość nasion, jaką chcemy spożyć w danej chwili, dlatego, że zmielone nasiona wraz z upływem czasu tracą swoje wartości.


 Kornelcia wie, co dobre :)

Zmielone nasionka możemy zjeść saute bądź dodać do sałatek, kanapek, ciasta na chleb czy, np. ciasta na naleśniki. Zobaczcie poniżej :) 

Przepis na naleśniki z ostropestem (3 porcje)

Co nam potrzeba?


  1. mleko bądź maślanka (ja preferuje maślankę) - 1 szklanka
  2. mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka
  3. gorąca woda - 1 szklanka
  4. jajo - 1 szt.
  5. ostropest zmielony - 1 łyżka
  6. olej do smażenia
  7. dowolne owoce
Miksujemy ciasto, smażymy naleśniory i dekorujemy owockami :)


Ciekawostki:

  • istnieje legenda, która głosi, że plamy znajdujące się na liściach ostropestu powstały z kropel mleka Maryi, które upadły na ostropest w czasie karmienia Jezusa. Od imienia Matki Boskiej wywodzi się także nazwa gatunkowa ostropestu - Marianum.

  • Olej z nasion ostropestu zawiera fosfolipidy i jest źródłem naturalnej witaminy E, która jest znacznie lepiej wchłaniana przez komórki organizmu aniżeli ta w tabletkach


"Już samo zdrowie jest zwycięstwem."
Thomas Carlyle

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MACIERZYŃSTWO

POWITANIE

30 LAT MINĘŁO... :)