SZALONY BEZ
Początek maja to czas, kiedy wkoło wszystko pięknie rozkwita i robi się kolorowo. W tych ciężkich czasach warto by było rozejrzeć się wśród natury i nacieszyć roślinnością. Jak maj to przede wszystkim - BEZ. Wszyscy go znają i wiedzą, że jest to pięknie pachnąca roślinka o fioletowym kwiecie. Przyznać się, kto zrywał kwiaty z cudzych podwórek wieczorami? :)
Roślina ta jest potocznie nazwana bzem. Prawidłowa nazwa to lilak pospolity.
Lilak pospolity jest to gatunek z rodziny roślin oliwkowatych i pochodzi z rejonów Półwyspu Bałkańskiego. Jest to roślina ozdobna i uprawiana w wielu rejonach świata. W Europie stał się popularny w XVI wieku, kiedy to został sprowadzony z Imperium Osmańskiego. W Polsce najczęściej spotykany w ogrodach, parkach.
Ci ciekawe, lilak pospolity czyli bez ma właściwości lecznicze. Nie tylko swoim przepięknym zapachem umila nam domowe ognisko, ale również jego kwiaty, liście a nawet owoce są doskonałym surowcem leczniczym.
Surowce lecznicze bzu wykorzystywane były w medycynie chińskiej w leczeniu chorób gastrycznych, zapaleniu jelit, w tym jelita grubego. Poza właściwościami przeciwzapalnymi, lilak posiada działanie:
Roślina ta jest potocznie nazwana bzem. Prawidłowa nazwa to lilak pospolity.
Lilak pospolity jest to gatunek z rodziny roślin oliwkowatych i pochodzi z rejonów Półwyspu Bałkańskiego. Jest to roślina ozdobna i uprawiana w wielu rejonach świata. W Europie stał się popularny w XVI wieku, kiedy to został sprowadzony z Imperium Osmańskiego. W Polsce najczęściej spotykany w ogrodach, parkach.
Ci ciekawe, lilak pospolity czyli bez ma właściwości lecznicze. Nie tylko swoim przepięknym zapachem umila nam domowe ognisko, ale również jego kwiaty, liście a nawet owoce są doskonałym surowcem leczniczym.
Surowce lecznicze bzu wykorzystywane były w medycynie chińskiej w leczeniu chorób gastrycznych, zapaleniu jelit, w tym jelita grubego. Poza właściwościami przeciwzapalnymi, lilak posiada działanie:
- przeciwbólowe
- przeciwgorączkowe
- napotne
- diiuretyczne
- przeciwgrzybiczne
- przeciwpasożytnicze
- przeziębieniach
- stanach zapalnych gardła
- zakażeniach drożdżakami
- chorobach pasożytniczych
- chorobach zapalnych jelit
Herbatka z bzu
Osobiście polecam przepyszną herbatkę z lilaka. Żeby przygotować kwiaty, z których będziemy robić napój potrzebujemy trochę czasu, ale gra jest warta świeczki. Przepis na herbatkę nie jest trudny, dacie radę :)- Najpierw zbieramy liście bzu. Musi być on w pełni rozkwitu i być suchy.
- Następnie kwiaty oddzielamy od gałązek. Trochę się z tym zejdzie, ale przyjemny zapach umila nam czas.
- Napełniamy kwiatami słoik, który następnie zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni. Nie zniechęcajcie się, jeśli kwiaty stracą kolor i zbrązowieją. Będą lekko wilgotne i pełne naturalnego słodu.
- Po około 2 godzinach wyjmujemy kwiatuszki ze słoika i rozkładamy na papierze do pieczenia i znów wstawiamy do piekarnika.
- Kiedy kwiaty będą idealnie suche, należy spakować je do pojemniczków i zamknąć, tak żeby można było napić się takiej herbatki zimą.
Uwaga! Nie zalewajmy suszu wrzątkiem. Temperatura wody powinna mieć ok. 80 stopni. Na zdrowie!
Ciekawostka:
Istnieje przesąd, że jeśli znajdziecie kwiat lilaka o pięciu płatkach to przyniesie on Wam szczęście. Żeby je w pełni osiągnąć należy taki kwiatuszek po prostu zjeść:)P.S. Moje decoupagowe dzieło! :)
"Ciesz się każdą porą roku. Wdychaj powietrze, pij soki, smakuj owoce i poddawaj się jej urokowi. Niech to będzie Twój jedyny odżywczy napój i naturalne lekarstwo"
Henry Thoreau
Komentarze
Publikowanie komentarza