WITAMINA C

Witaminka C! Królowa wśród witamin. Niby prosta, zwykła witamina, a może zdziałać wiele dobrego. Znają ja wszyscy, ale nie wszyscy wiedzą jaką ma ogromną moc. Swoją przygodę z witaminą C, jak również z innymi witaminami rozpoczęłam parę lat temu. Zanim zaczęłam suplementację często męczyły mnie przeziębienia, grypy, gorączki, bóle gardła, co dla wokalistki śpiewającej na weselach jest dość uciążliwe. Codzienne spożywanie witaminy C sprawiło, że przeziębienia i grypy omijają mnie szerokim łukiem. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz miałam gorączkę.

Ale po kolei. O co chodzi z tą witaminą?


Trochę historii

 

Witamina C została po raz pierwszy wyodrębniona z papryki przez węgierskiego biochemika Alberta Szent-Gorgujego w 1928 roku, który został uhonorowany za ten czyn nagrodą Nobla. W 1933 roku ustalono strukturę oraz ustalono syntezę witaminy. Wykonano to przy pomocy szwajcarskiego uczonego polskiego pochodzenia Tadeusza Reichsteina. Witamina C została nazwana kwasem askorbinowym. Skąd taka nazwa? Odkrycie witaminy C wiąże się z poszukiwaniem przyczyn zachorowania na szkorbut oraz sposobem leczenia i zapobiegania tej chorobie. Już w czasach średniowiecznych odkryto, że zachorowania na szkorbut mają związek ze złym odżywianiem się, a najostrzejszy przebieg choroby miał miejsce w Europie Północnej, gdzie przez większą część roku był mocno ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw.


Budowa

Witamina C wygląda mniej więcej tak jak na mojej autorskiej kompozycji :) :) 


I teraz pewnie chemicy łapią się za głowę!! :)

Właściwości

  • wyizolowana lub syntetyzowana chemicznie to bezwonny biały proszek
  • kwaśny smak
  • rozpuszczalna w wodzie (uwaga we wrzątku traci swoje właściwości zdrowotne!)
  • rozpuszczalna w rozcieńczonych alkoholach

 

Rola witaminy C dla organizmu

Witamina C bardzo aktywna biologicznie, dzięki temu stymuluje różne procesy biochemiczne w organizmie. Główne narządy, w których odbywa się proces wchłaniania to dwunastnica i proksymalny odcinek jelita cienkiego. Prawidłowe wchłanianie witaminy C mogą zaburzać wymioty, brak łaknienia, zaburzenia trawienne oraz wchłaniania, zaburzenia czynności jelit, palenie papierosów i stosowanie niektórych leków, np. aspiryny.
Najwięcej witaminy C znajduje się w:
  • nadnerczach
  • mózgu
  • wątrobie
  • gruczołach śluzowych
  • trzustce
  • płucach
Glutation oraz pozostałe związki z grupami tiolowymi chronią witaminę C przed utlenieniem. Wysokie ilości witaminy pobierają płytki krwi i limfocyty.

Witamina C jako antyoksydant

Nasza witaminka jest najpopularniejszym antyoksydantem. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym witamina ta pełni ochronną rolę w chorobach serca i naczyń krwionośnych.

Oprócz tego witamina C m.in:
  • bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł
  • obniża stężenie glukozy we krwi w stanach hiperglikemii oraz obniża poziom cukru we krwi na czczo u chorych na cukrzycę

Występowanie witaminy C

 

A teraz zagadka? W których produktach znajduje się najwięcej witaminy C? Większość pewnie odpowie że w cytrynach. Otóż nie :) Spójrzcie na tabelkę poniżej:


 


Jak przyjmować witaminę C?

Jeśli chodzi o doustne przyjmowanie witaminy, pamiętajmy, że najlepszą formą przyjmowania witaminy C  jest spożywanie mnóstwa świeżych warzyw i owoców (w formie stałej lub płynnej) i tego nie zastąpi żaden suplement!
Krystaliczna witamina C ma nieprzyjemny, kwaśny smak. Jak więc sobie z tym poradzić? Oto kilka prostych sposobów, z którymi mogę się podzielić:
  • dodajemy witaminę C do soku. Wchłanialność witaminy C wspomagają bioflanowoidy. Dużo bioflanowodoidów mają soki owocowe, warzywne czy mieszane. Polecam sok grapefruitowy. Najzdrowsze są oczywiście świeżo wyciskane soki. Dla dzieci najlepszym soczkiem z witaminą C będzie soczek o słodkim smaku, np. pomarańczowy czy marchewkowo jabłkowy.
  • witaminkę C możemy rozpuścić w wodzie lub herbacie. Herbata zielona czy ziołowa zawiera bioflawonoidy, woda nie. Ważne żeby płyn nie był gorący, dlatego, że witamina C utlenia się i traci swoje właściwości. Płyn musi być chłodny lub w temperaturze pokojowej. 
  • witamina C dobrze smakuje rozpuszczona w wodzie z dodatkiem miodu czy np. skoncentrowanego soku malinowego.
  • witaminę C można połączyć z wodą i dodać odrobinę sody oczyszczonej.  Jest to alternatywa do słodzenia. Otrzymamy napój o smaku podobnym do smaku wody zdrojowej mineralnej.

 Ciekawostki 

  • Witaminy C i D zostały ostatecznie uznane za konwencjonalne środki do leczenia infekcji powodowanych przez nowego koronawirusa SARS-CoV-2. Ten szczęśliwy zwrot wydarzeń może uratować życie tysiące ludzi, a jednocześnie obniżyć koszty opieki zdrowotnej
    Według artykułu New York Post opublikowanego 24 marca 2020 roku:

    Poważnie chorzy pacjenci z koronawirusem w największym szpitalu stanu Nowy Jork otrzymują ogromne dawki witaminy C… Dr Andrew G. Weber, pulmonolog i specjalista na oddziale intensywnej opieki medycznej w Northwell Health na Long Island, powiedział, że jego pacjenci intensywnie leczeni z powodu infekcji koronawirusem natychmiast otrzymują 1500 miligramów witaminy C dożylnie.

    Powiedział, że wysoką dawkę tego silnego przeciwutleniacza podaje się trzy lub cztery razy dziennie… Schemat opiera się na eksperymentalnych zabiegach stosowanych u pacjentów z koronawirusem w Szanghaju w Chinach…

    Pacjenci, którzy otrzymywali witaminę C, radzili sobie znacznie lepiej niż pacjenci, którzy nie otrzymywali witaminy C” – powiedział. „Jest niezwykle pomocna, ale nie jest to nagłaśniane, ponieważ nie jest atrakcyjnym lekiem...
    Weber… powiedział, że poziom witaminy C u pacjentów z koronawirusem gwałtownie spada, gdy cierpią na sepsę – reakcję zapalną, która pojawia się, gdy organizm reaguje nadmiernie na infekcję. Zatem sens ma próba utrzymania odpowiedniego poziomu witaminy C – powiedział. 
  • Organizm psa potrafi sam syntetyzować witaminę C, więc nie ma zapotrzebowania na aplikację jej z zewnątrz chyba, że zwiększa się na nią zapotrzebowanie, np. w wyniku niektórych chorób lub urazów.
  •  Badania przeprowadzone na osobach palących papierosy dowiodły, że kwas askorbinowy wraz z innymi przeciwutleniaczami (m.in. witaminą E) hamują podwyższone markery peroksydacji lipidów wywołane paleniem tytoniu u osób palących.
  • Zdaniem naukowców z King`s College London witamina C hamuje rozwój zaćmy. Według nich witamina C chroni soczewkę przed atakiem wolnych rodników.
  • Na opakowaniach produktów w sklepie przeciwutleniacz E300 (lub: E301, E302, E303, E304), to pochodne witaminy C. Jest to: kwas askorbinowy, askorbinian sodu, askorbinian wapnia, askorbinian potasu oraz estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego. Witamina C jest stosowana jako przeciwutleniacz.
  • Od lat 70. XX w. sugerowane jest lecznicze działanie witaminy C przeciwko chorobom nowotworowym. Zapoczątkowały one zainteresowanie wysokimi dawkami witaminy C i stanowiły punkt wyjścia do podjęcia licznych prac badawczych i prób klinicznych. Praktyka dożylnych wlewów wysokich dawek witaminy C została przejęta także przez zwolenników medycyny alternatywnej i przede wszystkim z nimi jest kojarzona. Duża ilość badań pokazała, że farmakologiczne dawki kwasu askorbinowego (0,1–100 mM) zmniejszają rozmnażanie się komórek różnych linii nowotworowych. Między innymi podatne na działanie witaminy C okazały się komórki nowotworowe gruczołu krokowego, trzustki, wątroby, okrężnicy i neuroblastom. Również wyniki eksperymentów na modelach zwierzęcych wzbudziły nadzieje dotyczące efektywności witaminy C w leczeniu nowotworów, ponieważ po podaniu kwasu askorbinowego w licznych badaniach zaobserwowano zahamowanie wzrostu niektórych nowotworów. Chociaż nie ma wiarygodnych doniesień o zadowalającej skuteczności leczenia witaminą C nowotworów u ludzi, jednak wiele badań niektórych typów raka jajnika i trzustki potwierdziło poprawę efektów leczenia konwencjonalnego. Stwierdzono także, po wlewach z witaminy C, poprawę jakości życia u chorych leczonych paliatywnie: polepszenie funkcji fizycznych, umysłowych i stanu emocjonalnego, zniesienie objawów zmęczenia, utraty apetytu, nudności, wymiotów, a nawet dolegliwości bólowych.
      
    "Nie ten jest lekarzem, kto wszystkie recepty zna na pamięć, lecz ten kto w odpowiedniej chwili, umie do książki zajrzeć."
     Antoni Czechow
     

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MACIERZYŃSTWO

POWITANIE

30 LAT MINĘŁO... :)